Acceptatie en berusting – geschreven terwijl ik licht stoned ben –

Presentatie: Hoe kanker mij leerde leven
januari 23, 2017
Een man mag niet huilen
februari 8, 2017
Show all

Deze zin heb ik als laatste toegevoegd aan deze blog. Maar toch begin ik ermee. Waarom? Als je de titel leest begrijp je het. Ook die heb ik namelijk als laatste aangepast. Ik ben namelijk al even aan het tikken en besefte mij ineens dat ik half stoned achter de laptop zit. Ik gebruik al enige tijd cbd en thc pasta waarover in de toekomst meer. En gezien vele van u het vandaag de dag ook willen gebruiken, het al gebruiken of er aan twijfelen het te gebruiken, leek het mij wel leuk om te melden dat ik ten tijde van het schrijven van dit blog onder invloed was. Geen idee of het er uit te lezen is, maar dan weet een ieder in ieder geval dat schrijven best nog wel gaat. ( los van de schrijffouten. Maar iedereen weet onderhand wel dat ik grammaticaal geen superheld ben) Veel leesplezier.

———

Sinds ik weet dat ik ziek ben luister ik meer naar mijn lijf dan ooit. Zo ga ik doorgaans op tijd naar bed en pak ik rust wanneer ik dat nodig heb.

(Gelukkig ben ik  ook veelal in de gelegenheid dat te kunnen vanwege het simpele feit dat ik geen werkgever heb die mij ‘s-morgens verwacht.)

Als ik terugkijk naar het moment dat ik ziek werd en dat ik al snel daarna thuis kwam te zitten, dan kan ik achteraf zeggen dat dit voor mij een heel belangrijke beslissing is geweest. De dancescene slokte mij al ruim vier jaar op en daar zag ik enkele maanden geleden noodgedwongen geen taak meer voor mij weggelegd vanwege mijn huidige situatie waarin er ruimte vrij gemaakt moet worden voor rustmomenten en nieuwe initiatieven.

Ik ben van mening dat wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, deze persoon zijn leven direct 180 graden dient om te gooien. Al is het maar voor de periode die men nodig heeft om te beseffen wat er aan de hand is, het te accepteren en er in te berusten. Kanker is niet zomaar een ziekte als je het mij vraagt? Het komt omdat het je iets wil mededelen. Iets wat jou waarschijnlijk al een tijd dwars zit? Iets waarvan je misschien zelfs niet eens weet dat het je nog dwars zit? Er kan maar zo latent een traumatische ervaring aanwezig zijn die wordt opgeroepen in bepaalde situaties?

Te veel mensen hebben te kampen met onverwerkt verdriet, stress of traumatische ervaringen. Mijn gevoel zegt dat je pas in staat bent met kanker te leven – of zelfs te genezen – als je zorgt dat het fundament waaruit jij bestaat, stabiel, gezond en krachtig is.

Soms moet je gewoon afscheid nemen van het oude om ruimte te maken voor nieuwe, mooie initiatieven. Mijn leven is op dit moment ingericht om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leven. En daarmee ontkom ik er niet aan om afscheid te nemen van oude gewoonten of gebruiken die naar niet langer in passen. Al is het maar dat ik nu meer rust MOET pakken dan ooit tevoren. En ook nog eens op de meest uiteenlopende momenten.

Echter ervaar ik zon enorme passie tijdens deze 180 graden ommekeer, dat ik de ervaringen en kennis heel graag deel met anderen die daar mogelijk weer nieuwe en hopelijk mooie inzichten van krijgen om hun eigen levenspad te bewandelen.

Pas als we accepteren wat we hebben en er niet langer voor weglopen, zijn we in staat ons bewust te berusten in de situatie zoals deze op dat moment is. En daarmee maken we een belangrijke stap in ons zijn. We zijn in het hier en in het nu en we mogen ons leven leven. Een leven waar we zelf vorm en sturing aan kunnen geven om geluk, voldoening of misschien zelfs succes te kunnen ervaren.

We dienen hoe dan ook onze verantwoordelijkheden te nemen ten aanzien van onze gezondheid en ons geluk. Een leven waar we ons meer en meer zouden moeten laten leiden door ons gevoel. Want hoe vaak houden we niet vooral rekening met een ander om onszelf op de achtergrond te plaatsen?

Pak een goed glas wijn en plof neer op de bank. Denk eens goed na over wat ik hier bedoel? Acceptatie en bewustwording….Als we alles wat op ons pad komt en NIET naar onze hand kunnen zetten accepteren en een plek kunnen geven ( Goede of minder goede situaties ), dan zijn we automatisch bewust van waar we mee bezig zijn en kan het nooit meer voorkomen dat wij te kampen gaan onder latente problemen of situaties van langdurige pijn of verdriet.

eenprettigedood

Een dag van voldoening brengt een heerlijke nachtrust met zich mee. Zo zal een leven waarin men voornamelijk voldoening kent een geaccepteerde dood met zich mee brengen.

En aangezien de dood voor vele van ons één van de grootste angsten is die zich in ons leven opdoet, lijkt het mij mooi om vanavond met elkaar de afspraak te maken dat we ons leven  met voldoening gaan leven zodat de dood waar niemand aan ontkomt niets meer is dan een natuurgetrouw onderdeel van ons bestaan waar wij ons geen zorgen om hoeven te maken. Het is immers net als geboren worden, maar dan omgekeerd: Ineens ben je er….en ineens ben je er niet meer. Je was niets en je wordt niets. (Althans…….dat laatste is waar ik nog graag een keer dieper op in ga. Want ik geloof niet dat ik tot stof wederkeer.)

Een ieder die in staat is om dit in te zien, zal zijn leven rijker dan ooit tevoren mogen ervaren. Geen zorgen die ons blijven achtervolgen. Alles krijgt een plek en alles is goed omdat wij hebben geleerd de regie te voeren over het hier en nu op een manier die bij ons past.

Het is alleen aan U hier actie op te ondernemen, om de reis naar bewustzijn en acceptatie te kunnen ondergaan.

Leer anders te kijken want niet alles is wat het lijkt.

Lijkt het u interessant om mijn eerste presentatie bij te wonen over mijn leven en het woe en waarom ik bepaalde beslissingen neem ten aanzien van mijn ziekte? Ik geef op 15 februari een presentatie in Arnhem. Het evenement kunt u op Facebook vinden. Tickets en meer informatie: http://edwinstokkink.nl/tickets/

bedrog

Wat zie u in dit plaatje?

Edwin Stokkink
Edwin Stokkink
Jonge vent met twee mooie, lieve dochters en dito echtgenote Aleksandra. Ben gelukkig, eigenwijs, commercieel, creatief en slagvaardig. Laat me niet snel uit het veld slaan en ga tien keer harder bij tegenwind. Maar ben bovenal mens. Wil andere inspireren nu te leven omdat morgen alles onzeker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *